| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
nivram
|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 3:06 am Temat postu: |
|
|
Witam jak widać powyżej wymieniliśmy kiedyś kilka uwag na temat Shadowsow'ego brzmienia. Jestem zainteresowany kupnem tego EFTP.
Czy w dalszym ciągu najlepsze rozwiązanie to podłączenie tego poprzez Zoom G2? I gdzie mogę kupić EFTP. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rycho Site Admin

|
Wysłany: Wto Mar 30, 2010 7:34 am Temat postu: EFTP |
|
|
Witam,
rozwiązanie EFTP + Zoom G2 jest rozwiązaniem najtańszym ale skutecznym.
Zoom G2 oprócz EFTP pozwala jednocześnie użyć pozostałych efektów w tym modelu co nie jest możliwe w przypadku np. Yamaha MagicStomp. MagicStomp jest bardzo popularny.
Zoom G2 jest z powodzeniem stosowany przez Jacka Nahajowskiego (można go posłuchać w IFK The Shadows na stronie). Zoom G2 jest minimalnie uboższy jeśli chodzi o EFTP bo ma "trzy głowice". MagicStomp ma "cztery" a Alesis Quadraverb ma "osiem".
EFTP do Zoom G2 (jest już nowsza wersja) można kupić u Charliego Halla
(twórcy). Korespondencja emailem i zapłata też (PayPal).Charlie robi to w ciągu jednego dnia. Cena chyba ok. 15 funtów. Charlie wymaga podania numeru seryjnego efektu (pod spodem Zoom ).
Email do Charliego charliehall@ntlworld.com
Najlepszym w kolejności (kultowym) jest Alesis Quadraverb Q20 potem Yamaha MagicStomp (obydwa na eBay) no i Zoom G2. Wszystkie z EFTP.
--
Pozdrawiam
Ryszard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nivram
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 3:17 am Temat postu: |
|
|
| Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Zastanawiam się czy wybrać MagicStompa czy Zoom G2. Co by Pan doradzał? Rozumiem że w Magic Stompie nie mogę używać innych efektów kiedy działa EFTP, co wydaje się dość niedobrym rozwiązaniem, ale z drugiej strony to chyba lepsza firma i są tam jakieś gotowe presety a'la Shadows. Czy oba te efekty można łączyć pętlą efektów z innymi? I jeszcze pytanie dodatkowe. Potrzebuję zakupić mały przenośny poręczny wzmacniacz z jak najlepszym czystym kanałem do grania Shadowów. Co mógłby Pan polecić? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rycho Site Admin

|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 7:32 am Temat postu: Co wybrać ?.. |
|
|
Witam,
jeśli mówimy o poręczności no to zdecydowanie Zoom G2 bo ma "wszystko" w jednym. Ma także bardzo dobry stroik (Magicstomp ma mniej dokładny).
Gwoli wyjaśnienia żaden z efektów nie ma presetów a'la The Shadows. Presety to właśnie EFTP (Echoes From The Past). Efekt musi być zaprogramowany na EFTP (w przypadku Zoom G2 ręcznie ok. 2 godz pracy). Alesis i MagicStomp przez złącze USB / midi. Jeśli chodzi o poręczny wzmacniacz to może Vox AD30VT-XL - stosunkowo tani. Ja gram na AD50VT-XL (nowy 1200zł). Zoom G2 można łączyć z innymi w pętlę. Kolega gra na Zoom G2 (jako EQ i drivery) i MagicStomp jako echo EFTP.
--
Pozdrawiam
Ryszard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nivram
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 5:29 pm Temat postu: |
|
|
Po raz kolejny dziękuję za odpowiedź. Widziałem Pana nagrania na youtube. Bardzo mi się podobają Rozumiem że Zoom jest praktyczniejszy. A jak jest z samą jakością brzmienia? Czy w polsce jest jakaś dystrybucja Magicstompa? Rozumiem że to urządzenia musze programopwać jakoś przez komputer i USB? Ale potem mogę już go używać samodzielnie. Te wzmacniacze VOX-a wydają się fajne. Ale chyba zdecydowałbym się na wersję nie XL. A porównywał Pan może jak brzmią przy nich Fendery i Orange? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rycho Site Admin

|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 6:18 pm Temat postu: Co wybrać ?.. |
|
|
Witam ponownie,
dystrybutora MagicStompa nie ma nigdzie jako, że od 6-ciu lat nie jest już produkowany. To samo dotyczy modelów Alesis Quadraverb (nie produkowane od kilkunastu lat). Stąd nieco wysoka cena i dostępność generalnie na eBay. Można kupić na eBay wersje zaprogramowaną na EFTP - Alesis ale ceny 1000-3000zł. Zatem z wielu powodów najoptymalniejszą wersją jest polecany przeze mnie Zoom G2. Brzmieniowo to jeden z najlepszych efektów podłogowych z bardzo szybkim czasem przetwarzania.
Świętym Graalem jest oczywiście Vox AC30TB ale wiadomo, że Marvin grał na Messa Boogie, Matchless, KCP.... i brzmiał zawsze jak.. Marvin .
W naszym składzie jest Fender DeLuxe 900 - spisuje się świetnie !. Oczywiście, że nie musi być wersja XL niemniej model Valvetronix jest uznawany i stosowany przez shadowmanów z powodzeniem.
Osobiście posiadam modele echa: Alesis Quadraverb, MagicStomp i Zoom G2 - wszystkie z EFTP. Wymienione zostały przeze mnie w kolejności jakości echa. Dwa pierwsze posiadają symulację czterech głowic a Zoom G2 trzech. Na Zoom G2 z EFTP nagrałem Jessicę (na stronie w IFK The Shadows). Jacek Nahajowski w IFK gra na Zoom G2. Proszę posłuchać jego brzmienia Atlantisa, Wonderful Land w sekcji palm mute - czy brzmi ?..
Generalnie sukces brzmienia to Fender strat i echo z EFTP - wzmacniacze to kwestia dyskusyjna.
--
Pozdrawiam
Ryszard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nivram
|
Wysłany: Sro Mar 31, 2010 8:15 pm Temat postu: |
|
|
| OK Bardzo dziękuję. Skompletuję coś i wtedy pewnie będę prosił jeszcze o jakiś bardziej szczegółowe wskazówki dotyczące ustawień. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nivram
|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 12:43 am Temat postu: |
|
|
| Właśnie zakupiłem Magic stompa, ale przyznam że nie bardzo wiem jak się zabrać za programowanie tego. Czy zna Pan jakieś miejsce gdzie można o tym np poczytać? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rycho Site Admin

|
Wysłany: Pią Kwi 16, 2010 11:10 am Temat postu: MagicStomp |
|
|
Witam,
dwie odpowiedzi w tym temacie:
1. Standardowe programowanie (ręczne lub przez USB) zawarte jest w manualu efektu. Rozumiem, że manual nie został dołączony do zakupu więc można skorzystać z wersji elektronicznej tu: http://jedwab.zax.pl/~rycho/MagicStomp/. Nie ma polskiej wersji językowej.
2. Jeśli chodzi o zaprogramowanie na efekty echa dla utworów The Shadows
to wymagane są patche (EFTP) Charliego Halla. Charlie daje opis jak to wszystko zrobić - napisałem o tym w poście tego wątku na początku. Podałem też adres kontaktowy z Charlie Hallem.
--
Pozdrawiam
Ryszard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
nivram
|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 12:11 am Temat postu: |
|
|
| Udało mi się zaprogramowac EFTP i pięknie to wszystko działa. Dziekuję za pomoc. Czy jest jakiś sposób żeby podczas grania przełaczac się np. z U1 na U 20? Czy kolejnośc tych próbek echa jest stała? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
rycho Site Admin

|
Wysłany: Nie Kwi 18, 2010 6:18 am Temat postu: EFTP |
|
|
Witam,
Charlie Hall dał próbki pod numery jakie uznał. Kierował się jednak tempem echa i można zauważyć, że idąc od numeru U1 - U8 tempo rośnie. Pogrupował także typy echa tak aby stanowiły pewną kolejność. Kolejność zaprogramowania nie ma znaczenia. Dla wygody można sobie przeprogramować / skopiować pod inne numery tak aby uprościć manewrowanie przełączaniem. I tak np.
1. jeśli potrzeba używać U11, U1, U18 co wynika z potrzeby zagrania utworzonego repertuaru można skopiować U11 do U1, U1 do U2, U18 do U3. Wtedy wykonuje się 1-2 ruchy aby wejść na właściwą dla granego repertuaru próbkę.
2. Można też zgrupować sobie repertuar tak aby minimalizować ilość przełączeń np. na U13 można zagrać Peace Pipe, Wonderful Land, Theme For Young Lovers czyli trzy utwory bez potrzeby przełączania.
MagicStomp w porównaniu do Zoom G2 ma tą zaletę, że po naciśnięciu przycisku numeracja przesuwa się automatycznie do momentu zatrzymania przycisku. W Zoom G2 aby przejść z b1 do b6 trzeba użyć przełącznika 5 razy lub także przekopiować dla swoich potrzeb właściwe patche pod numery które znajdują się obok siebie.
Analogicznie jest w Alesis Quadraverb.
--
Pozdrawiam
Ryszard |
|
| Powrót do góry |
|
 |
|